8/13/2012

Halloumi, mięta, sumak... sałatka w stylu arabskim


Pisałam wczoraj o "arabskiej uczcie", którą przyrządziłam kilka dni temu. Dzisiaj prezentuję kolejny jej element - pyszną, lekką sałatkę z aromatycznych ziół, grillowanych warzyw i sera halloumi.

Sałatka z halloumi
Przepis własny


4 plastry sera halloumi
harissa
suszona mięta

papryka
nieduża cukinia
czosnek, oregano, oliwa

marynowane cebulki (moje kupiłam w arabskim stoisku w Carrefourze w Arkadii - są przepyszne!
świeża pietruszka i mięta

sos: oliwa, ocet winny, czosnek, sumak

Warzywa kroimy (paprykę w wąskie pasy, cukinię we wstążki), smarujemy odrobiną oliwy, nacieramy ząbkiem czosnku i posypujemy oregano. Grillujemy.
Plastry halloumi nacieramy harissą i suszoną miętą. Grillujemy.
Zioła myjemy, rwiemy na spore kawałki, mieszamy z prostym winegretem z dodatkiem sumaku. Układamy na talerzu zioła, grillowane warzywa, plastry ciepłego sera i marynowane cebulki. Podajemy z pitą.



7 komentarzy:

  1. Pysznie. W sam raz na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Halloumi w tym wydaniu przemawia do mnie i mimo, że mówi po arabsku a ja zupełnie go nie rozumiem - ulegam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe danie, poproszę o uzupełnienie wpisu o banerek/zaproszenie abym mogła dodać go do akcji psiankowatej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. @ mopswkuchni: myślałam, że wystarczy z boku, ale oczywiście, już się robi:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, hej, chodzi o oznaczenie danego wpisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś chyba nie tak poszło z banerkiem, trzeba kod wkleić w widoku HTML, w razie dalszych problemów proszę o kontakt na mops@wlodarczyki.net

    OdpowiedzUsuń
  7. Już jest dobrze, bardzo dziękuję i zapraszam do dodawania przepisów z papryką, pomidorami, bakłażanami i ziemniakami w roli głównej do mojej akcji.

    OdpowiedzUsuń