8/07/2012

Onion Pakora z sosem miętowo-kolendrowym

Zapraszam do mojej akcji curry, zapraszam, a sama jeszcze nic nie przygotowałam, wstyd! W akcji bierze już udział kilka przepisów na curry, niestety nikt nie zrobił jeszcze żadnych dodatków, więc do przygotowania raity, chutneya, naanów, zapraszam tym bardziej. 
Ja dzisiaj prezentuję super-prostą przekąskę, którą można podać na przystawkę lub jako dodatek do curry. W jednym z kulinarnych programów, które oglądałam, ktoś śmiał się, że to takie "flashy onion rings". Może i flashy, ale na pewno pyszne i jeszcze łatwiejsze do zrobienia niż amerykańskie, cebulowe krążki. 


Onion Pakora

1 duża cebula
3/4 szklanki mąki z ciecierzycy
po szczypcie soli, mielonego kminu, kolendry, chilli i kurkumy
olej do głębokiego smażenia

Cebulę kroimy w krążki (możemy wyjąć środek, by powstały pierścienie, możemy też podać okrągłe placuszki). Mąkę i przyprawy wsypujemy do miski, dodajemy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dokładnie mieszamy, żeby pozbyć się grudek. W cieście zanurzamy krążki cebuli i smażymy na rozgrzanym oleju. Dokładnie odsączamy na papierze kuchennym. 

Sos kolendrowo-miętowy

kubek gęstego jogurtu
po pół pęczka świeżej kolendry i mięty
ząbek czosnku
1/4 zielonej papryczki chilli
sól

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Podajemy z pakorą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz