11/20/2011

Wegetariańska fajita z domową tortillą

Podczas wieczornych zakupów spożywczych mój chłopak spojrzał na półkę z produktami "meksykańskimi" i rozmarzył się: "Ech, fajita... zjadłbym fajitę. Umiesz zrobić wegetariańską?" Wiadomo, że na pytanie "umiesz?" każda kobieta przy zdrowych zmysłach odpowie bez zastanowienia: "tak!" Wymyśliłam, że do grillowanych warzyw zamiast mięsa dodam boczniaki i pieczarki. Usmażyłam tortillę z tego przepisu (była fajna, ale następnym razem spróbuję z mąką kukurydzianą), podałam z guacamole, pikantną salsą i kwaśną śmietaną. 


Fiesta mexicana;)
Przepis własny

Fajitas
1 cebula
1 żółta papryka
1 czerwona / pomarańczowa papryka
4 boczniaki
4 pieczarki
oliwa
po łyżeczce mielonego kminu, pieprzu cayenne, wędzonej i słodkiej papryki
sól

Cebulę kroję w piórka, paprykę i boczniaki w długie paski, pieczarki w ćwiartki. Na grillowej patelni dość mocno rozgrzewam oliwę, wrzucam najpierw cebulę, potem papryki, w końcu boczniaki i pieczarki. Posypuję przyprawami i grilluję jeszcze chwilę. 

Guacamole
1 awokado
2 marynowane papryczki jalapeno, drobno posiekane
1 malutka czerwona cebula, bardzo drobno posiekana
sok z połowy limonki
garść kolendry
sól

Awokado rozgniatam, mieszam z pozostałymi składnikami.

Salsa
puszka krojonych pomidorów
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
2-3 marynowane papryczki jalapeno, drobno posiekane
chlust oliwy
garść kolendry
słodka papryka
sól

Trudny przepis: wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku:)

1 komentarz: