2/21/2012

Apple & Custard Tart, na przeczekanie

Wszyscy chyba mamy już powoli dosyć zimowych warzyw. Jasne, że z marchewki da się zrobić całe mnóstwo różnych rzeczy, ale i tak: ile można jeść marchewkę? Paczkowane sałaty trochę nas ratują, ale to jednak nie to samo, co świeże, pyszne, wiosenne roślinki. Nawet pod Halą Mirowską jest trochę smutnawo. 
Brak owoców mniej mnie rusza - i tak zazwyczaj jem truskawki i czereśnie ze dwa razy do roku, a kiedy dodaję je do ciast (co nie zdarza mi się często, bo też nieczęsto piekę ciasta), mój chłopak się krzywi. Tak naprawdę lubi chyba tylko jabłka i banany, a te na szczęście dostępne są przez cały rok. Z drugiej strony: ile można jeść szarlotkę? 
No więc to nie jest szarlotka. Ale jest ciasto i są jabłka. Troszkę inaczej.


Tarta z jabłkami i kremem waniliowym
Przepis wykombinowany

300 g mąki
220 g zimnego masła
szczypta soli
ew. odrobina cukru pudru, jeśli jabłka są kwaśne albo bardzo lubimy słodycze (ja nie dodałam)

2 duże jabłka
3 żółtka
3 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/2 laski wanilii

Z masła, mąki i soli ugniatamy szybko kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Wylepiamy nim formę na tartę, kłujemy widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15 minut. Wyjmujemy. 
Jabłka kroimy na cienkie plasterki. 
Wszystkie składniki kremu umieszczamy w garnuszku i stawiamy na małym ogniu. Bez przerwy mieszamy, nie doprowadzając do wrzenia, żeby jajka się nie ścięły. Kiedy krem zacznie gęstnieć, zdejmujemy z ognia i przekładamy do zimnej miski, wciąż mocno mieszając. (Jeśli chcemy wykorzystać krem na później lub zrobiliśmy go za dużo, przykrywamy go dokładnie folią i wstawiamy do lodówki). 
Na kruchym spodzie układamy część jabłek, zalewamy kremem i przykrywamy drugą warstwą owoców. Wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na pół godziny. Pod koniec pieczenia możemy posypać wierzch tarty trzcinowym cukrem i włączyć funkcję grill. 

5 komentarzy:

  1. słodkie jednak to przeczekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka tarta musi być przepyszna. Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaczna była, smaczna, troszkę za słodka jak na mój gust, ale pewnie po prostu powinnam była wziąć kwaśniejsze jabłka:)
    Dzięki, dziewczyny:)

    OdpowiedzUsuń