9/19/2012

Talerz aromatów: dosa Jamie'go, papryka Yotama, cebulowe placuszki moje


Jamie Oliver i Yotam Ottolenghi to, jak już kilka razy pisałam, moi kuchenni ulubieńcy. Pierwszego cenię za charyzmę, poczucie humoru i proste sposoby na osiągnięcie głębi smaków. Drugiego, za świetne przepisy wegetariańskie, które nawrócą każdego nieprzekonanego. Marzę, żeby w polskich barach wege, które podają zazwyczaj nudne, kiepsko przyprawione papki, dało się zjeść rzeczy rodem z książek izraelskiego szefa. 
Dzisiaj - niesamowicie aromatyczny, pyszny obiad, powstały z połączenia ich przepisów z moimi ulubionymi: hinduska dosa (ciecierzycowy naleśnik) z nadzieniem ze słodkich i zwykłych ziemniaków, marynowana papryka z książki Yotama "Plenty", cebulowe placki i sos jogurtowo-kolendrowy, który pasuje prawie do wszystkiego. 

Indian dosa
Przepis Jamiego Olivera z programu Jamie's Summer Food Rave Up 

2 ziemniaki (upieczone)
• 2 słodkie ziemniaki (ja dałam 1 słodkiego na 2 zwykłe; upieczone)
• oliwa
• 1 suszone chilli
• 1 świeże czerwone chilli, posiekane
• 1cm kawałek świeżego imbiru
• 1½ łyżeczki gorczycy
• 1 łyżeczka kurkumy
• sól i pieprz
• limonka/cytryna
• szczypiorek
• kolendra
Na ciasto:
• 1 szklanka mąki z ciecierzycy
• 1 szklanka mąki pszennej
• ½ łyżeczki sody
• 2½ łyżeczki gorczycy
• oliwa z oliwek


Marynowana papryka
Przepis Yotama Ottolenghiego z książki "Plenty"

1 czerwona papryka
80 g cukru (użyłam brązowego)
200 ml wody
100 ml octu jabłkowego
10 ziarenek czerwonego pieprzu
1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
3 zgniecione nasiona kardamonu
szczypta soli

Paprykę pociąć na paski, włożyć do garnka i dodać pozostałe składniki. doprowadzić do wrzenia i gotować 20-30 minut, aż papryka zmięknie. Odstawić do ostudzenia


Placuszki cebulowe
Przepis internetowo-własny

1 duża cebula, pokrojona w grube pióra
ok. szklanki mąki z ciecierzycy
1/4 łyżeczki sody
kawałek zielonej papryczki chilli, drobno posiekanej
kurkuma, papryka w proszku, sól
woda
olej do smażenia

Mąkę wymieszać z sodą, papryczką i przyprawami. Powoli dodawać letnią wodę, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Wrzucić do niego pióra cebuli. Wymieszać, nabierać łyżką i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Sos jogurtowo-kolendrowy
Przepis ponawiany

kubek gęstego jogurtu
duża garść kolendry
chlust soku z cytryny/limonki
sól

Wszystkie składniki zmiksować.

9 komentarzy:

  1. O, nigdy nie jadłam takich placuszków. Podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny obiad , ja jeśli mogę to bardzo proszę po polsku ten przepis na Indian dosa

    OdpowiedzUsuń
  3. Jasne, zrobi się:) Warto poznać ten przepis, ja na pewno będę wykorzystywać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super kompozycja :) Placuszki obłędne :)

    Jeśli przepis ma pojawić się w paprykowej akcji to proszę o dodanie w poście bannerka lub linka do akcji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. @Margot: Jezu, nie jestem pewna, czy to nie ironia;) Zaczęłam tłumaczyć wczoraj, ale zrobiłam tylko składniki, bo musiałam się zająć własnym tłumaczeniem pracowym;) Dołączę całość, przysięgam!:) Ale fakt faktem: rozgniatamy ziemniaki, mieszamy z resztą farszu, składniki ciasta też mieszamy i smażymy jak naleśniki: poniekąd niewiele więcej jest w tym przepisie;)

    OdpowiedzUsuń
  6. nie nie, nie ironia, bo ja znam taka wersje co się namacza osobno ryż , osobno takie łuskane polówki fasoli mung , to się potem musuje itd , 2 dni się robi
    A ta widzę ,że z soda to pewnie przy tamtej ekspres

    OdpowiedzUsuń
  7. tak, ekspres - jak to u Jamiego;)

    OdpowiedzUsuń