Są takie składniki, które z bardziej lub mniej oczywistych przyczyn, kojarzą mi się "elegancko". Nie tylko oklepane trufle i kawior, ale estragon, kwiaty cukinii, szparagi, tymianek, endywia, kozi ser... Zazwyczaj są to naturalnie produkty kojarzone z kuchnią francuską - wiadomo, że Francja to kolebka haute cuisine, najwyższej jakości składników i tak wyrafinowanych technik jak konfitowanie, deglasowanie i przyrządzanie consomme. Zazwyczaj też, przyznam otwarcie, nie są to moje ulubione rzeczy - bardziej lubię comfort food i kuchnię etniczną, intensywną i kolorową. No ale czasami kupujemy dobre wino i zajadamy się "eleganckimi" daniami.
Pokażę dwa, w obu pierwsze skrzypce grają szparagi. Pierwsze jest tak naprawdę banalnie proste i zrobione z gotowego ciasta, więc to takie "domowe" wyrafinowanie;)
Tarta ze szparagami, tymiankiem i parmezanem
Przepis improwizowany
ciasto francuskie (na maśle, może być mrożone)
białe szparagi
śmietanka 30%
parmezan
dużo świeżego tymianku
ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz, sól
Ciasto francuskie podpiekamy, białe szparagi w międzyczasie obieramy i podgotowujemy (krótko, ok. 5 minut, dojdą w piekarniku - czas gotowania zależy oczywiście od grubości). W miseczce mieszamy śmietankę z parmezanem, dodajemy listki tymianku, starty ząbek czosnku, trochę soli, dużo pieprzu. Na cieście układamy szparagi, zalewamy masą śmietankowo-serową. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z mieszanymi sałatami z winegretem i - najlepiej - z białym winem.
Tak, szparagi zdecydowanie kojarza sie wykwintnie i elegancko...
OdpowiedzUsuńA ja lubię ,elegancką 'kuchnię .I etniczną też.
OdpowiedzUsuńA szparagi wielu kojarzą się ,oklepanie'.
Dla mnie są wspaniałe.
Tak jak Twoje danie.
Pyszne połączenie. JA wolę jednak na kruchym cieście, ale też musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń