5/27/2012

Prostota i elegancja. Szparagi, tymianek, parmezan


Są takie składniki, które z bardziej lub mniej oczywistych przyczyn, kojarzą mi się "elegancko". Nie tylko  oklepane trufle i kawior, ale estragon, kwiaty cukinii, szparagi, tymianek, endywia, kozi ser... Zazwyczaj są to naturalnie produkty kojarzone z kuchnią francuską - wiadomo, że Francja to kolebka haute cuisine, najwyższej jakości składników i tak wyrafinowanych technik jak konfitowanie, deglasowanie i przyrządzanie consomme. Zazwyczaj też, przyznam otwarcie, nie są to moje ulubione rzeczy - bardziej lubię comfort food i kuchnię etniczną, intensywną i kolorową. No ale czasami kupujemy dobre wino i zajadamy się "eleganckimi" daniami. 
Pokażę dwa, w obu pierwsze skrzypce grają szparagi. Pierwsze jest tak naprawdę banalnie proste i zrobione z gotowego ciasta, więc to takie "domowe" wyrafinowanie;)

Tarta ze szparagami, tymiankiem i parmezanem
Przepis improwizowany

ciasto francuskie (na maśle, może być mrożone)
białe szparagi
śmietanka 30%
parmezan
dużo świeżego tymianku
ząbek czosnku
świeżo mielony pieprz, sól

Ciasto francuskie podpiekamy, białe szparagi w międzyczasie obieramy i podgotowujemy (krótko, ok. 5 minut, dojdą w piekarniku - czas gotowania zależy oczywiście od grubości). W miseczce mieszamy śmietankę z parmezanem, dodajemy listki tymianku, starty ząbek czosnku, trochę soli, dużo pieprzu. Na cieście układamy szparagi, zalewamy masą śmietankowo-serową. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Podajemy z mieszanymi sałatami z winegretem i - najlepiej - z białym winem. 


3 komentarze:

  1. Tak, szparagi zdecydowanie kojarza sie wykwintnie i elegancko...

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja lubię ,elegancką 'kuchnię .I etniczną też.
    A szparagi wielu kojarzą się ,oklepanie'.
    Dla mnie są wspaniałe.
    Tak jak Twoje danie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie. JA wolę jednak na kruchym cieście, ale też musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń