Jednym z kuchennych prezentów, jakie dostałam na urodziny, były "presentation rings" - metalowe pierścienie, używane do eleganckiej prezentacji potraw. Nie mam zdolności manualnych, dbałość o wygląd jedzenia nie jest moją mocną stroną - jeśli coś dobrze smakuje, zdecydowanie mi to wystarczy, zwłaszcza kiedy gotuję na co dzień, dla dwóch osób. Wreszcie zdecydowałam się jednak użyć pierścieni i spróbować stworzyć coś ładnego. Wyszło mi... no, jak na mnie, całkiem nieźle;)
W daniu postanowiłam użyć całej gamy pysznych, letnich warzyw i ziół. Wydawać się może, że na talerzu dużo się dzieje, wszystko jednak doskonale do siebie pasowało:)
Panierowana cukinia z zielonym kuskusem i sałatką z fasolki i bobu
Przepis improwizowany
Panierowana cukinia:
spora cukinia, pokrojona w plastry
bułka tarta
jajko
suszone oregano
olej
Plastry cukinii panierujemy w jajku i bułce przyprawionej oregano, smażymy, odsączamy na papierze kuchennym.
Zielony kuskus:
kuskus
bulion/wrzątek
pasta ziołowa: oliwa, po garści koperku, mięty, bazylii, pietruszki
mała cebulka, podsmażona na oliwie
sól, pieprz
Wszystkie składniki pasty miksujemy w blenderze. Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem warzywnym, solimy i czekamy, aż napęcznieje i wchłonie płyn. Mieszamy z pastą ziołową i podsmażoną cebulką.
Sałatka z bobu i fasolki:
po garści gotowanego bobu i fasolki szparagowej
mały kawałek pora, pokrojony w cieniutkie plasterki
winegret z musztardy, miodu, octu jabłkowego i oliwy
sól i pieprz
Wszystkie składniki mieszamy.
Sos jogurtowy:
jogurt grecki
garść świeżej mięty + łyżeczka suszonej
ząbek czosnku
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze.
Plastry cukinii układamy w kółeczku pośrodku talerza. W ich środku ustawiamy pierścień, wypełniamy go kuskusem i dociskamy. Na wierzchu układamy sałatkę. Talerz ozdabiamy sosem jogurtowym.
Podoba mi sie ta improwizacja. No i podane jak w dobrej restauracji :)
OdpowiedzUsuń